Η γνωστή σε όλους Golden Visa (Άδεια Διαμονής Επενδυτή) ξεκίνησε το 2013 με τον Νόμο 4146/2013 και αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον μεγαλύτερο πόλο έλξης ζήτησης επενδύσεων στη χώρα μας από αλλοδαπούς επενδυτές. Στην πραγματικότητα, η Golden Visa είναι άδεια διαμονής 5ετούς διάρκειας που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία αξίας 250.000 ευρώ, είτε προχωρούν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 έως 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας. Η Golden Visa δεν δίνει τη δυνατότητα καθιέρωσης της πρόσβασης σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας (άρθρο 36Α, Ν. 3386/2005) αλλά ο κάτοχος της μπορεί να ασκήσει οικονομική δραστηριότητα με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, μετόχου, ή διαχειριστή σε Ανώνυμες Εταιρίες, Ετερείες Περιορισμένησ Ευθύνης και σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες. Δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας μπορόυν να λάβουν μόνο εφόσον αποδεδειγμένα πληρούν τις προϋποθέσεις της ισχύουσας κάθε φορά νομοθεσίας
Ως επιπρόσθετη επιλογή στον αλλοδαπό επενδυτή είναι και η δυνατότητα να συναφθεί μία σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης (time share) με διάρκεια δέκα ετών ή ακόμη και η μίσθωση τουριστικών κατοικιών ή ξενοδοχειακών καταλυμάτων.
Εν συνεχεία το Υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε το Πρόγραμμα Golden Visa και σε κατηγορίες επενδυτών που αγοράζουν ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια ή θα διατηρούν τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη προέκταση αφορά περιπτώσεις χορήγησης εθνικής θεώρησης εισόδου για «επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση», χορήγησης άδειας διαμονής για «επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση» και ορισμένες «Ειδικές Περιπτώσεις». Στη προκειμένη περίπτωση εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά απαιτείται πρόσφατη πιστοποίηση από τη διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού, όχι μεγαλύτερη των δυο μηνών.
Υπήκοος τρίτης χωρας, που ανήκει σε προαναφερθείσα κατηγορία, μπορεί να υποβάλλει αίτηση και να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ο ίδιος ή δυνάμει πληρεξουσίου δικηγόρου, ο οποίος και αναλαμβάνει προκειμένου να διευκολύνει και να επιταχύνει την όλη την διαδικασία για να αποκτήσει την άδεια παραμονής.
Οι συγκεκριμένοι επενδυτές της αλλοδαπής έχουν την δυνατότητα να συνοδεύονται από μέλη της οικογένειας τους, τα οποία όπως ο νόμος ορίζει μπορούν να είναι:
α) ο/η σύζυγος, β) τα κοινά τέκνα των συζύγων ή ενός εκ των συζύγων, τα οποία είναι ηλικίας κάτω των 21 ετών και γ) οι απευθείας ανιόντες συγγενείς των συζύγων.
Να σημειωθεί πως για κάθε μέλος απαιτείται η ξεχωριστή υποβολή αίτησης και λήγει ή ανανεώνεται ταυτόχρονα με την άδεια του ιδιοκτήτη.